Hoe voorkom je likdoorns?

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen of in de handpalm. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit.

Hoe voorkom je likdoorns?

Er zijn enkele tips om eksterogen te voorkomen:

  • Loop zoveel mogelijk blootsvoets.
  • Draag altijd schone en droge sokken (zorg desnoods voor een extra paar). Likdoorns ontstaan minder snel bij droge voeten.
  • Zorg ervoor dat je schoenen in je eigen maat koopt en dat de schoenen de natuurlijke vorm van de voet volgen.
  • Draag geen schoenen die strak om de tenen zitten. De tenen wrijven dan namelijk de hele dag tegen de binnenkant van de schoenen en deze wrijving kan likdoorns veroorzaken.
  • Draag een schoen met extra vulling. De voeten behouden dan namelijk hun natuurlijke vorm en er staat geen onnodige druk op de voeten.

Hoe behandel je een likdoorn?

Eén van de manieren is het wegsnijden van de likdoorn. Dit is inbegrepen in de basispedicure bij Schoonheidsinstituut Calmanté. Het gebeurt soms dat deze terugkomen. Hou er rekening mee dat een vervolgbehandeling noodzakelijk kan zijn.